Είναι εκπληκτικό να είσαι 15 χρονών και να σου δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχεις σ’ ένα συνέδριο μαθητικό και μάλιστα στην πιο όμορφη πόλη του κόσμου, την Κωνσταντινούπολη. Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας είχαν αυτή την ευκαιρία. Η συμμετοχή τους στο Εθνικό Δίκτυο «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια εκπαιδευτική συνύπαρξη- Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης» ξεκίνησε νωρίς, τον Νοέμβρη του 2023 και ο τίτλος του προγράμματός τους ήταν «Εορδαία. Από τη γη των Ρόδων στα καπνισμένα φουγάρα». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικό με ιστορικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον επικεντρωμένο στην περιοχή μας και την πορεία της ανάπτυξής της.
Η επιλογή των σχολικών μονάδων που θα παρουσίαζαν την εργασία τους στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης θα γινόταν με ένα δείγμα αυτής της δουλειάς. Το 3ο Γυμνάσιο έστειλε ένα 9λεπτο podcast με αφηγήσεις από κείμενα του Ουράνη και της Έλλης Παπά τα οποία μιλούν για την περιοχή μας, καθώς και αποσπάσματα από το βιβλίο του Δημήτρη Χριστόπουλου «Τζίντιλι». Περιείχε αποσπάσματα από συνεντεύξεις συνταξιούχων εργαζομένων της ΔΕΗ και επενδύθηκε με μουσική που γράφτηκε ειδικά γι’ αυτό. Το podcast εντυπωσίασε την επιτροπή και μια ομάδα μαθητών κλήθηκε να συμμετάσχει στο συνέδριο.
4-7 Απριλίου γέμισε η Πόλη με Έλληνες μαθητές. 37 σχολεία από τη Δευτεροβάθμια και 20 από την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση έδωσαν μια νότα Ελληνισμού και πραγματικής γιορτής της Ελληνικής Παιδείας μέσα σ’ ένα σχολείο με 130 χρόνια ιστορίας. Όλη η οδός του Πέραν αντηχούσε ελληνικά και σ’ έκανε ν’ ανατριχιάζεις. Θαρρούσες πως βρισκόσουν σ’ εκείνη την εποχή που σχολούσαν τα ελληνικά σχολεία της Πόλης και οι μαθητές ξεχύνονταν στους δρόμους και τα Ελληνικά ήταν η μόνη γλώσσα που ακουγόταν, όπως είπε και ο αγαπητός Πολύβιος Στράντζαλης, πρώην Σύμβουλος εκπαίδευσης Κεντρικής Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Κωνσταντινουπολιτών, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη του Συνεδρίου. Στο υπέροχο κτίριο του Ζωγράφειου Λυκείου μας υποδέχθηκε ο δραστήριος Διευθυντής του, κύριος Γιάννης Δεμιρτζόγλου και ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Ρουμπίδης.. Φορέσαμε τις κονκάρδες μας, βγήκαμε τις αναμνηστικές φωτογραφίες και ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό σχολείο. Σε λίγο άρχισαν να έρχονται μαθητές από όλη την Ελλάδα (Ρόδο, Κρήτη, Ικαρία, Δράμα κ.α.), και παρουσία του εκπροσώπου του Πατριάρχη, άρχισαν οι εργασίες.
Η ομάδα του 3ου Γυμνασίου αποτελούνταν από του μαθητές Παπαδημητρίου Χρήστο, Χριστίδου Γεωργία και Κωνσταντίνου Δήμητρα, ενώ συνεργάστηκαν μαζί τους και δύο πρώην μαθήτριες του σχολείου, η Χατζηκυριάκου Θεοδώρα και η Ματθαίου Μαρία. Μέσα από το κείμενο της εισήγησής τους και το βίντεο διάρκειας 3,5 λεπτών, οι μαθητές έφεραν τον τόπο τους, την Εορδαία, στην Κωνσταντινούπολη και την γνώρισαν σε όσους βρίσκονταν εκεί. Η παρουσία τους ήταν εκπληκτική και η παρουσίασή τους εξαιρετική. Η κατάμεστη, από μαθητές και καθηγητές, αίθουσα εκδηλώσεων του Ζωγράφειου, τους άκουγε σχεδόν χωρίς να ανασαίνει. Στο τέλος, το «ευχαριστώ» των παιδιών «πνίγηκε» από τα χειροκροτήματα και τα διθυραμβικά σχόλια. Έλληνες της Πόλης με δάκρυα στα μάτια πήραν στο κατόπι τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου για να τους συγχαρούν, να τους ευχαριστήσουν, και να λύσουν απορίες και ερωτήματα που τους γεννήθηκαν για τον τόπο μας, την Εορδαία, που δε γνώριζαν.
Περήφανοι όλοι, μαθητές, καθηγητές, γονείς θα προσφέρουμε στην πόλη μας και το τελειωμένο έργο αυτής της δουλειάς. Την ταινία που θα γίνει. Προς το παρόν σας αφήνουμε με μια δόση νοσταλγίας και τα τελευταία λόγια της μαθήτριας από την εισήγηση στο συνέδριο:
«Τώρα, που τα μηχανήματα σταμάτησαν τον εκκωφαντικό τους ήχο, οι
εκρήξεις των ορυχείων έπαυσαν, η γη κουράστηκε, οι άνθρωποι που την
καταπόνησαν έφυγαν γι’ άλλους τόπους και τα σταματημένα εργοστάσια
μοιάζουν με τα απολιθωμένα κουφάρια ελεφάντων, έτσι με τις
καμινάδες τους τις σβησμένες, ίδιες προβοσκίδες υψωμένες να στέκουν
ακίνητες. Τώρα που τα βουνά τ’ ανίσκιωτα, γέμισαν γυάλινους
καθρέφτες των φωτοβολταϊκών, είναι καιρός να πούμε εμείς, τα παιδιά,
το τραγούδι του τόπου μας σε όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ»
Δείτε το βίντεο : https://youtu.be/MEiK60pw9JA